A baleset az atomerőmű 4-es blokkjában történt, rosszul megtervezett és kivitelezett teszt során, konstrukciós hibák miatt, és az ott dolgozók felkészületlensége miatt. Az erőműben dolgozó munkások lakhelyéül szolgáló Pripyat (Pripjaty) az erőműtől 3 km-re található.

1986 április 25.
01 óra 00 perc
    -Megkezdődik a reaktor leállítása,  a tesztre felkészítése, elkezdik csökkenteni a teljesítményt.

 

13 óra 05 perc
    -50%-os teljesítmény mellett kikapcsolják az egyik generátort.

14 óra 00 perc
    -Kikapcsolják a vészhűtő rendszert hogy az a teszt során ne léphessen működésbe, ezzel készen állnak a teszt megkezdéséhez.


14 óra 05 perc
    -Az ukrajnai rendszer irányító a nagy energia igény miatt nem engedélyezi a teljesitmény további csökkentését, a tesztet elhalasztják.


23 óra 10 perc
   -A rendszer irányító engedélyezi a teljesítmény további csökkentését.

23 óra 14 perc
   -Folytatják a kísérletet tovább csökkentik a reaktor teljesítményét, kikapcsolják az automata szabályzó rendszert és manuális vezérlésre állnak át. A  hőteljesitmény 30MW-ra esik és ez  leállással fenyeget. Szabályzórudakat húznak ki a reaktorból. Az előírt 30 szabályzórúd helyett kevesebbet hagynak a reaktorban.


1986 április 26.
00 óra 36 perc
   -Újjabb védelmi rendszereket kapcsolnak ki.

01 óra 00 perc
   -200MW-on stabilizálják a reaktor teljesitményét. A reaktort nem lenne szabad 700MW alatt üzemeltetni, de erre nincs külön előírás.

01 óra 03 perc
  - Újjabb szabályzórudakat húznak ki a reaktorból.

01 óra 22 perc
  -A számítógép figyelmeztet, hogy a reaktivitás szintje miatt le kell állítani a reaktort. Ezzel ellentétben folytatják a kísérletet.

01 óra 23 perc 04 másodperc 
  -Megkezdődik a teszt "fő" része. Elzárják a 2. turbinához vezető szelepet is, és kikapcsolják a vészleállító automatikát. A konstrukciós hibák miatt öngerjesztő folyamatok indulnak be a reaktorban, ezáltal nőni kezd a reaktor teljesitménye (ezáltal a hő is), lassan majd gyorsuló ütemben.

01 óra 23 perc 40 másodperc
  -Az operátor a gyorsan növekvő teljesítmény miatt megnyomja a vészleállító gombot (amit előtte már kiiktattak). A szabályzórudak nem megfelelő kialakítása miatt még gyorsabban nőni kezd a teljesítmény. A rudak a nagy hő hatására eldeformálódnak, ezáltal elakadnak. A teljesítmény rövid időn belül a normál érték százszorosára nő, ami robbanásszerű gőzfejlődéshez vezet.

01 óra 24 perc
  -Az első robbanás: a hirtelen fejlődő nagy mennyiségű gőz szétveti a reaktort.
 
01 óra 24 perc 02 másodeperc
  -Kémiai folyamatok során hidrogén és szén-monoxid gáz keletkezik, ami a hő hatására berobban. A második robbanás szétrombolja az épületet, és több száz tonnányi radioaktiv grafit hullik szét az erőmű közelében (ezek cesium 137-el és hasonló radioaktiv anyaggal fertőzött grafit darabok). A reaktorban lévő 25ezer tonna grafit kigyullad és a füst magával ragadja a kissebb radioaktiv darabokat.

01 óra 28 perc
  -Az erőmű tűzoltósága kivonul a helyszínre. (Azonban a tűzoltók nem voltak informálva a helyzet komolyságáról és nem megfelelő védőöltözet hiányában végzetes sugárdózist kaptak. Ketten aznap éjjel, huszonnyolcan pár hónapon belül meghaltak).

~01 óra 35 perc
  -Megkezdik a turbinacsarnok tetején a tűzoltást ezzel megakadályozva hogy a tűz átterjedjen a 3-as reaktorra és a turbinacsarnokra. Az elismert áldozatok közül a legtöbb tűzoltó volt.

~02 óra
  -Értesítik az erőmű vezérigazgatóját aki a helyszinre érkezés után értesíti a felettes hatóságokat a történtekről, a kijevi pártvezetést és a pripyat-i tanácselnököt.

~02 óra 30 perc
  -Értesítik a Hadügyminisztériumot.

03 óra 00 perc
  -Értesitik a Moszkvai Energiaipari Minisztériumot és a polgári védelmet.

03 óra 30 perc
  -Fél négykor Ahromejev Marsall összehívja a minisztérium vezetését, sugárzásmérő és  reaktorbalesetekre kiképzett csapatokat rendelnek a térségbe.


(Akkoriban a sugárzást röntgenben mérték, a normál érték egynek a 12milliomod része, kora délután Pripyat-ban 200ezred röntgent mutattak a műszerek. Ez a szokásos érték 16ezerszerese. Estére ez a szint elérte a normális 600ezerszeresét(!!!)).

06 óra
  -Értesítik Nyikolaj Rizskov miniszterelnököt.

("Az első jelentések balesetről és tűzről szóltak, egyetlen szó sem esett robbanásról, először azt mondták nem is volt robbanás, főképpen az ilyen téves információknak voltak drámai következményei")

                                                                                                                                                   Mihail Szergejevics Gorbacsov

-Ám a lakosság nem kap értesítést a történtekről, ez nagy hiba volt a kormány részéről.  Csökkenthették volna a lakosságot érő sugárzást ha az ablakokat becsukják és jód tablettákat vesznek be.

10 óra
  -Megérkezik a Pripyat-i kórházba a moszkvai sugárbetegségszakértőkből álló orvoscsoport. Moszkvából elindulnak az Energiaipari Minisztérium és a Kurcsatov intézet szakértői.

11 óra
  -A miniszterelnök elrendeli a kormánybizottság felállítását, vezetőjéül az energiatermelésért felelős Borisz Scserbinát jelöli ki.

20 óra
  -Megérkezik a Scserbina vezette kormánybizottság a Pripyat-i pártközpontba.

1986 április 27.
10 óra
 -Megkezdik a grafittűz oltását a rombadőlt reaktorban. Helikopterekről homokkal, bórral, ólommal, és dolomittal töltött zsákokat dobnak le. Az ezt követő két hét során 1800 helikopteres repülés és ~5000 tonna anyagot dobnak a reaktorba.

10 óra
  -Elrendelik Pripyat 50ezer fős lakosságának az evakuálását.

1986 április 28.
Reggel
 -Svédországban az egyik atomerőműnél erősödő sugárzást mértek, rájöttek hogy a Szovjetúnióban történhetett baleset. Svédország Moszkvától kér felvilágosítást. A szovjet kormányszervek tagadnak.

21 óra
  -A TASZSZ kiadja az első jelentéseket a balesetről, amit a Vremjában is beolvasnak.


1986 május 2.
 
Nyikolaj Rizskov ellátogat a baleset helyszínére és később döntés születik arról hogy az erőmű 30km-es körzetéből telepítsenek ki mindenkit (ez további ~90ezer embert jelent). Új munkabizottság áll fel Ivan Szilajev vezetésével. Bányászok és metróépítő munkások alagút fúrásába kezdtek a 3.-as reaktor alatt hogy a 4-es reaktor alá hőcserélőt építhessenek. Végül ez a hűtőrendszer nem került be a reaktor alá, ehelyett betonnal töltötték fel hogy megerősítsék a szerkezetet. (Az alagút 1 hónap és 4 nap alatt készült el ami normál körülmények között 3 hónap lett volna).

1986 május 6.
  A reaktor radionuklid-kibocsátása jelentősen csökken.

1986 május 6.-7.
 
Az oltásnál használt víz nagyrésze az izzó grafit alatt gyűlt össze. Ha ez az izzó grafit eléri ezt a vizet az egy második, sokkal nagyobb erejű robbanáshoz vezetett volna. Mielőtt ez megtörténhetett volna kiszivattyúzták a vizet a reaktor alól. (Ha a második robbanás bekövetkezik fél Európa lakhatatlanná vált volna.)1986 május 10.
 
Ledobálják az utolsó zsákokat is a tüzel eloltják. Elkezdik tervezni a reaktor környékének a megtisztítását és annak betemetését. (A hármas reaktor tetején elszórtan akár 50kg súlyú erősen radioaktiv grafitdarabok is hevertek melyet be kellett dobálni a sérült reaktorba, ám ezt a feladatot nem tudták ellátni a távirányítású gépek mert az erős radioaktiv sugárzás következtében azok elromlottak, használhatatlanná váltak. A gépeket emberekkel kellett helyettesíteni, ők voltak a "bio-robotok". Közülük sokan rövid időn belül meghaltak a nagy sugárdózis miatt).

(A kép alján látható "felkúszó" kifehéredést a filmet ért sugárzás okozta.)

 

1986 május 14.
 
Mihail Gorbacsov most beszél először a nyilvánoság előtt, televiziós adásban.

1986 július vége
 
Elkészül a reaktort körülvevő védőfal, és a szarkofág építése.

1986 augusztus 25-27.
 
Bécsben az Atomenergia Ügynökség konferenciáján számoltak be a szovjet tudósok a baleset okairól.

1986 október 1., november 5., december vége

  Újraindítják a 3 ép reaktort.

1986 november 15.

Befejeződik a szarkofág építése.1987 július 27.
Elítélik a baleset okozásával gyanúsított 5 embert.

1989
Újabb 100ezer embert telepítenek ki a súlyosabban szennyezett területekről.

1991
Tűz üt ki a kettes blokkban amit ez után be kell zárni.

2000 december 15.
Bezárják az utolsó reaktort is.

Forrás: Discovery channell- The Battle of Chernobyl
Egyéb internetes oldalak...

A legelső videó ami a megrongálódott reaktorról készült:

Oldalmenü
Naptár